september 11, 2019

Checklist voor je coming out

Als je overweegt uit de kast te komen, moet je voorbereid zijn om met de impact die het op je leven zal hebben, om te gaan. Hier zijn wat dingen waar je eerst over na moet denken.

Waarom nu?

Er is geen bepaalde tijd dat je moet wachten. Homoseksuele mannen en vrouwen die uit de kast zijn gekomen hebben allemaal andere ervaringen, maar de meesten zullen allereerst redelijk zeker over hun geaardheid zijn geweest. Vraag jezelf dus af of dit iets is waar je al langer over nadenkt, of een plotselinge opwelling waar je nog niet over na hebt kunnen denken. Want wanneer je er eenmaal uit bent, kun je niet meer terug die kast in.

Wie zal ik het vertellen?

Begin bij iemand die je kunt vertrouwen, en die je de steun en het begrip kan geven om het anderen te vertellen. Gebruik de gelegenheid ook om te praten over hoe je je voelt. Als dit de eerste keer is dat je het over je geaardheid hebt, kan het je helpen om een duidelijker perspectief te krijgen.

Wat zal ik zeggen?

Er is geen vast script voor, maar als je eerlijk en open kunt zijn en respect hebt voor wie je het vertelt, dan kun je op zijn minste zo’n zelfde reactie verwachten. Wees je er gewoon van bewust dat je je niet hoeft te verantwoorden voor je seksuele geaardheid tegenover iemand anders dan jezelf.

Wat als ze slecht reageren?

Helaas is dit iets waar je altijd op voorbereid moet zijn. Of het nu shock of homofobie is waardoor je een negatieve reactie krijgt, probeer rustig te blijven. Leg de nadruk op dat homoseksualiteit je geen ander persoon maakt. Alleen zijn/haar idee over jou is veranderd, dus wanhoop niet wanneer ze niet reageren zoals je gehoopt had. Houdingen kunnen veranderen en je komt er misschien wel achter dat hij/zij alleen wat tijd nodig heeft om ermee om te kunnen gaan. Als je je zorgen maakt over geweld of denkt uit je huis gegooid te worden, zorg er dan voor dat je terecht kunt bij een vriend.

Wat zal het voor mij betekenen?

Het kan zoveel of zo weinig betekenen als je wil. Wat belangrijk is, is dat je je op je gemak voelt met je seksualiteit en er vertrouwen in hebt dat uit de kast komen de juiste stap voor je is. Als je met iemand wil praten, anoniem en in vertrouwen, dan zijn er verschillende hulplijnen en services beschikbaar.